PM lancar telefon bimbit pertama M10

Februari 25, 2006

KUALA LUMPUR 24 Feb. – Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini melancarkan telefon bimbit pertama negara M10 yang dikeluarkan oleh M Dot Mobile Sdn. Bhd (MMobile).

Telefon bimbit yang dibangunkan dan dicipta oleh jurutera-jurutera tempatan mempunyai ciri-ciri unik seperti waktu sembahyang, bunyi azan dan menentukan arah kiblat.

Abdullah semasa berucap melancarkan M10 memberitahu, beliau bangga dengan kejayaan Mmobile membangunkan serta mengeluarkan telefon bimbit pertama negara ini.

Katanya, walaupun M. Mobile sebuah syarikat kecil jika dibandingkan dengan syarikat-syarikat pengeluar telefon bimbit besar di dunia tetapi berupaya untuk mereka bentuk dan mengeluarkan M10.

“Ini merupakan satu kejayaan besar dan saya bangga dengan keupayaan Mmobile untuk mengeluarkan telefon bimbit tersebut,” katanya.

Turut hadir pada pelancaran tersebut ialah Pengerusi Mmobile, Norhamzah Nordin dan CEO, Ir. Zainudin Mohd. Salleh.

Abdullah menambah, kejayaan Mmobile memasarkan telefon bimbit itu ke Arab Saudi juga merupakan kebanggaan negara.

“Saya juga berharap Mmobile dapat mengeluarkan telefon bimbit yang mempunyai ciri-ciri untuk pasaran yang lebih luas terutama bagi mereka yang bukan beragama Islam.

“Menumpukan pasaran kepada negara-negara Islam adalah baik tetapi ia akan lebih berkembang jika dapat dipasarkan di negara-negara lain,” katanya.

Perdana Menteri juga menegaskan, Mmobile perlu terus melabur dalam penyelidikan dan pembangunan (R&D) kerana ia akan dapat membantu membangunkan produk yang lebih banyak, pelbagai serta untuk pasaran yang lebih luas.

Tegasnya, R&D adalah kunci kepada kejayaan sesebuah syarikat kerana walaupun ia kecil dari segi modal tetapi jika dapat membangunkan produk-produk yang bermutu dan sesuai dengan pasaran akan dapat mengalahkan syarikat-syarikat yang lebih besar.

Sumber: Utusan Malaysia 24 Feb 2006

Advertisements

Satu Respons to “PM lancar telefon bimbit pertama M10”

  1. ioobt Says:

    Good site!!!


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: