Telefon bimbit biak tumor otak

Mac 29, 2006

Sumber: Berita Harian: 16/10/2004

STOCKHOLM: Mereka yang menggunakan telefon bimbit sekurang-kurangnya sejak 10 tahun lalu mungkin mengalami risiko mendapati ketumbuhan otak yang unik, lapor satu kajian yang disiarkan oleh jurnal antarabangsa, Epidemiology.

Satu pasukan penyelidik di Institut Perubatan Alam Sekitar di Institut Karolinska di Stockholm, Sweden, mendapati penyakit ketumbuhan (tumor) itu yang dikenali sebagai akoustik neuroma, barah pada sebelah kepala di mana telefon bimbit selalu diletakkan, meningkat empat kali ganda sekarang.

Kerja-kerja penyelidikan itu dilakukan sebagai sebahagian daripada agenda penyelidikan penggunaan telefon bimbit oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia, dan pakar bidang terbabit berkata, kajian itu mesti dilihat secara serius kerana ia mungkin mencetus kebimbangan di kalangan pengguna mengenai risiko dihadapi dalam menggunakan telefon terbabit.

“Penyelidik Karolinska dihormati di seluruh dunia dan kajian ini akan memaksa pelbagai agensi kesihatan melihat semula kepada risiko penggunaan telefon bimbit,” kata Louis Slesin, penerbit Microwave News, yang memberi perlindungan kepada pengguna sejak telefon itu mula diperkenalkan.

Sebelum ini, sekurang-kurangnya satu kajian yang dilakukan ke atas industri telefon bimbit pernah mencetus kebimbangan mengenai kemungkinan wujud kaitan antara telefon terbabit dan tumor otak.

Bagaimanapun, pegawai industri telefon bimbit berkata penyelidik Sweden itu hanya melakukan satu kajian dan tidak ada kesimpulan yang boleh dibuat dari hasil kajian berkenaan.

Kajian berkenaan yang membabitkan 150 pesakit akoustik neuroma dan 600 pengguna telefon yang sihat, adalah satu daripada sekurang-kurangnya enam kajian yang menunjukkan kemungkinan terdapat hubungan antara pengunaan telefon bimbit dan penyakit akoustik neuroma.

Kebanyakan kajian bagaimanapun tidak mempunyai ramai pengguna telefon bimbit jangka panjang, seperti yang dilakukan oleh penyelidik Karolinska.

Akoustik neuroma adalah tumor yang tidak bersifat barah, berlaku atas saraf yang mempunyai hubungan dengan otak dan bahagian dalam telinga. Simptom awal paling biasa ialah kehilangan pendengaran tapi apabila tumor itu semakin membesar, ia akan menolak ke arah tisu otak dan boleh membawa maut sekira tidak diberi rawatan segera.

Bagaimanapun, tumor ini jarang berlaku dan setakat ini hanya dialami seorang daripada 10,000 manusia. – Agensi

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: