Sistem NFC tawarkan transaksi guna telefon bimbit

Jun 20, 2006

Petikan: Utusan Archive 

KINI pengguna tidak perlu lagi bersusah payah membawa beg tangan, wang tunai mahupun kad kredit semasa membeli-belah, memuat turun lagu dan filem dari kedai DVD atau membuka dompet waktu membeli tiket konsert.

Cukup hanya dengan membawa telefon mudah alih, anda sudah boleh melakukan transaksi pembayaran di mana-mana saja premis yang mempunyai kemudahan itu.

Semua ini bakal menjadi kenyataan apabila Royal Philips Electronics dan Visa International mengumumkan hasil kajian penggunaan Near Field Communication (NFC) dan teknologi pembayaran mudah yang membolehkan pelanggan melakukan transaksi hanya dengan menggunakan telefon mudah alih.

Naib Presiden dan Pengurus Besar Identifikasi Philips Semiconductor, Chistopher Duverne berkata, NFC memberikan kemudahan yang selamat, komunikasi mudah dan ringkas antara peralatan elektronik seperti telefon mudah alih, PDA, komputer dan terminal pembayaran melalui perhubungan tanpa wayar.

Bergabung dengan teknologi pembayaran tanpa hubungan, NFC membolehkan pembelian yang selamat dan mudah menggunakan peralatan mudah alih.

“Menggunakan NFC telefon mudah alih, peserta dalam kajian boleh melakukan transaksi dalam pelbagai senario seperti berbelanja di kedai kopi, memuat turun movie trailer di kedai DVD, membeli-belah melalui televisyen di rumah dan membeli tiket konsert hanya dengan melihat poster,” tambah beliau dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di Las Vegas, Amerika Syarikat baru-baru ini.

Philips dan Visa menjalankan kajian berkenaan pada Disember 2005 di Georgia, Atlanta, Amerika Syarikat.

Kajian berkenaan merupakan sebahagian usaha syarikat itu membangunkan program yang memberi kemudahan yang selamat kepada transaksi mudah alih.

Tujuan penyelidikan adalah untuk mendapatkan maklumat mendalam mengenai kemudahan dan mengkaji tingkah laku pelanggan apabila menggunakan teknologi berkenaan.

Pemindahan

Duverne berkata, peserta dalam kajian berkenaan menerima dan menghargai konsep berkaitan pemindahan dan fungsi pembayaran melalui telefon mudah alih.

Pembelian runcit menggunakan telefon mudah alih mudah diterima kerana Philips NFC Technology dan pembayaran Visa mudah difahami, senang dan pantas.

Pengguna boleh memuat turun kandungan poster pintar NFC dan membeli tiket melalui poster menggunakan teknologi yang hebat dan menarik.

Naib Presiden Eksekutif Platform Produk Pengguna, Visa International, Gaylon Howe berkata, pembayaran mudah alih senang digunakan.

“Peserta mendapati mudah membuat pembayaran menggunakan telefon mudah alih berbanding dengan kad kredit,” katanya.

Kajian yang dijalankan berjaya mendapatkan beberapa hasil. Antaranya kemudahan pembayaran NFC membolehkan pengguna meninggalkan duit dan kad kredit di rumah.

Peserta yang menggunakan NFC mahukan transaksi automatik. Misalnya apabila menggunakan telefon untuk membuat pembelian atau memuat turun maklumat, transaksi haruslah bersifat automatik.

Mereka juga mahukan transaksi ringkas dengan hanya memegang telefon mudah alih kepada pembaca NFC.

Bagaimanapun, untuk menghantar aplikasi seperti menjual tiket kepada kawan, pengguna lebih gemar menggunakan arahan semasa transaksi.

Pengguna biasanya mencari tempat transaksi NFC boleh dilakukan. Mereka tidak mahu merayau-rayau mencari arahnya.

NFC boleh digunakan bagi mendapatkan akses dan memudahkan pembayaran bagi hiburan, maklumat dan perkhidmatan semasa bergerak.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: