Maxis salur RM8 juta program CSR

September 7, 2006

MAXIS Communications Bhd (Maxis) dijangka menyumbang RM8 juta bagi program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) khususnya untuk program Cyberkids tahun ini, lebih tinggi berbanding RM6 juta yang diperuntukkan tahun lalu.

Pada 2004, Maxis menyumbang RM10.5 juta untuk program CSR, meletakkan syarikat itu sebagai korporat terbesar yang memberi sumbangan untuk tujuan pelajaran, kemanusiaan, sukan, hiburan dan pelbagai kerja kebajikan lain.

Cyberkids program utama dalam usaha Maxis merapatkan jurang digital dan melebarkan penggunaan komputer serta internet di kalangan murid sekolah rendah luar bandar dan guru di sekolah seluruh negara.

Dalam kenyataannya di Kuala Lumpur, Maxis berkata, Cyberkids kem Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) yang diadakan tujuh hari di tempat terpilih seluruh negara termasuk Sabah dan Sarawak untuk murid sekolah rendah luar bandar dan guru.

Kem Cyberkids mula diperkenalkan pada 2004 untuk memberi pengalaman bermanfaat kepada peserta khususnya guru dan murid terhadap pengetahuan teknologi maklumat (IT), selaras dengan matlamat untuk mewujudkan seberapa ramai masyarakat di Malaysia yang celik komputer demi memberi keberkesanan maksimum.

Ia dilaksanakan berpandukan konsep ‘melatih pelatih’ bagi membolehkan guru dan murid menggunakan komputer dan internet secara berkesan.

Selepas mendapat ilmu menerusi pembelajaran dan latihan sepanjang kem Cyberkids, mereka akan pulang berbekalkan ilmu baru dan seterusnya menjadi guru di sekolah masing-masing dengan mengajar rakan mereka yang lain.

“Kem Cyberkids dirangka dengan menggabungkan pelajaran di kelas serta kegiatan luar dengan kerjasama Kementerian Tenaga, Air dan Komunikasi (KTAK).

“Maxis turut menganjurkan CyberlinQ iaitu projek berasaskan pertandingan yang memberi peluang pelajar membina sebuah masyarakat yang lebih baik dengan membolehkan mereka memberi cadangan, melaksana program dan kegiatan berasaskan masyarakat,” katanya.

Sehingga kini, Maxis berdampingan dengan 25,000 kanak-kanak yang terbabit dalam Makmal Siber Maxis (Maxis Cyberlabs) yang diwujudkan di seluruh negara, untuk memajukan masyarakat tempatan dengan ilmu ICT.

Kini, ada tujuh makmal IT di pelbagai bandar dan kampung yang menyediakan orang ramai dengan akses ICT percuma, di Kuala Pilah, Dungun, Kepala Batas, Tanah Merah, Serian, Keningau dan Pekan.

Advertisements

Satu Respons to “Maxis salur RM8 juta program CSR”

 1. Edon Don Says:

  Dear Sir/Madam,
  This is Edon from China,sales manager of SHENZHEN KENXINDA TECHNOLOGY CO.,LTD having engaged in mobile phone business over ten years, KENXINDA is a professional manufacturer & supplier of high quality & trendy cell-phones in Shenzhen City (neighboring Hong Kong).
  We have our own cell-phone brand “Ken Xin Da” as well as supply OEM/ODM service. So, you can be our agency or offer you OEM service.
  R&D Department: 100 researchers & engineers.
  Factory: 50 production lines, daily output 100,000pcs.
  Selling Teams: the whole world.
  There are 6 latest models in attachment.
  Your early reply will be highly appreciated


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: